...The happiest person don't necessarily have the best of everything. They just make the most of everything comes their way <3 Happiness lies for those who have cried, hurted, searched and tried. For only they can appreciate the importance of people who have touched their lives...

Wednesday, October 17, 2012

meresap semangat si burung hantu.basha!


_makhluk asing


Kalau dirumah mereka mereka kadang kadang panggil aku macam tu instead of Achik. Well. Sebab aku anak yang paling ‘rajin’. Paling banyak menyakat. Paling keras kepala. Paling tak punctual kalau nak keluar mana mana. Paling tak senang hati kalau tak kenakan orang. Tapi dengan orang yang rapat sajalah. Haha. Bak kata ma aku, “sambil lalu pun dan dan lagi ngenak. Kalau tak dapat guna tangan, guna kaki pun jadilahhhh...” 


Haha.
Ma! Guna kaki tu nampak macam kejam sangat la.


Ppppffffiiiiiuuuuuuu. Efek.


Aih.
Bab menambah cerita kasi lawa memang skill aku.
Kejap tadi ma abah call. So, tiba tiba rindu dekat mereka.


So. Sebab rindu mereka, cerita pasal mereka lah.


Abah aku selalu kata beliau ada dua orang anak lelaki. Satu adik aku. Dua aku. Tapi aku rasa macam ladylike je!


Orang rumah aku memang banyak berkata kata.


Ma aku kata aku anak paling nakal masa kecik kecik dulu. Bukan calang calang nakal. Hyper-nakal. Eh? Mana aci kalau nak kira zaman dulu dulu. Tang kena kejar keliling rumah dengan abah sebab ter-baling batu kena dahi adik aku masa main baling baling dengan adik aku mana boleh kira. Ayyo. Aku budak lagi kot time tu. Mana boleh! 


Adik aku kata aku jiwang. Dengar lagu etnik kreatif pun boleh meleleh air mata. Betul la tuuu. Aku dengar lagu rock pun tak tahan. Meleleh air liur. Ngek! 

Along pulak kata dia nak aku ajar Juan speaking. Ya. Juan adalah subject study aku sekarang ni. Haha. Tapi setakat ni aku cuma ajar Juan satu basic word “ball”. Tu pun Juan tengok aku sambil buat muka blur. “apa dio makcik aku nih?” lupa pulak. Budak tu mana pandai cakap lagi. Well. Ekceli, aku lebih prefer Juan kenal kalimah kalimah Tuhan dulu. Huruf jawi dulu. Alif. Ba. Ta. Macam mak aku ajar anak anak beliau dulu. Y-pad jawi punya tak ada lah pulak.  Aku ingat 1stbirthday Juan nanti nak belikan dia y-pad lah. A for apple. B for ball. One. Two. Ten. Senang sikit dia tekan tu terus dengar bunyi. Haha. Boleh aku join sekaki kann. Masa zaman aku dulu mana ada i-pad, y-pad ni. Dulu semua nak kena belajar sendiri. Mungkin sekarang minda sudah sedikit dijajah barangkali. semua nak guna teknologi. haih. Ansa (saya lupa!) Taking benL doesn’t make me white!


But I do believe that children will learn by themselves through language acquisition. Ternyata Noam Chomsky punya pengaruh kuat ya! 


Tssk.
Tssk.


Barangkali ini adalah kesan penjajahan barat terhadap orang asia berkulit hitam manis seperti aku. Maka untuk ayat di atas. Harus belajar apply adjective. 


Heh. Heh.
Stop gibbering del.
Tapi kan.


Sangat sedih bila dengar orang saling kutuk mengutuk satu sama lain. Sangat tak patut bagi bakal bakal ustaz ustazah kita yang belajar tinggi tinggi ini pandang orang lain sebelah mata. Kita bukan minta dijunjung atau dipuji. Cukuplah kalau sekadar tidak memberikan apa apa statement berbau per-course-an. Di sini, kita sama sama belajar. Dididik untuk mencintai ilmu bukan untuk merendahkan yang lainnya. Belajar itu harus ikhlas. Se-islamic manapun jurusan yang di ambil, jika tidak dilatari akhlak dan peribadi yang baik, maka ianya adalah sia sia. 


Sia sia.
Umpama mencurah air ke  pasir.
Aiwah. Sudah boleh jadi ustazah.


Belajar itu adalah ibadah. Ramai je makcik makcik kat kampung dulu tanya kenapa ambik course English dan bukan Arabic. Lari sangat dari aliran sekolah aku dulu. cikgu cikgu pun tak habis fikir. Hm. Ini bukan lagi soal rezeki. Ini soal ketentuan, sayang. Belajar bahasa itu bagi aku sama lah seperti belajar, sambil berfikir dan pada masa yang sama mengagumi keagungan dan keindahan ciptaan Tuhan dari segenap segi. Bukan cuma melalui bahasa Arab malah bahasa yang lainnya juga. Tuhan memahami walau apapun bahasa yang kita gunakan dalam doa kita padaNya, bukan? Subhanallah. Betapa Tuhan itu Maha Sempurna.


Ok. Ok.
That’s all for our tazkirah today.


^ _ ‘’^



Angah pulak kata aku suka membazir beli benda benda yang tak perlu. Setan paling suka. Beli barang bukan nak guna. blablabla. Rilek je aku ukur baju di badan sendiri, ngah. Ayat biasa time nak cover. *ngah tolong baca statement ini dehhh* Skirt coklat renda renda macam kain langsir yang aku beli sem lepas kena gigit lipas. 


Padan lah muka aku!_


Update blog dulu kejap kasi hilang ngantuk.
Mula mula ingat nak stay up.  
Sayup sayup dengar sound efek burung hantu dekat luar tingkap.
Haha. cont studi. Cont studi.
Okbai. :p








 



Pesan Pada Diri

Pesan Pada Diri